Jenny 2018

Event med Jenny Palmqvist som huvudperson blev succé

Fägregården var fullsatt när Föreningen Moholms Fotbollsveteraner hade ett nytt event för sina medlemmar lördagen den 22 september 2018. Följande text (med bilder) skickades till tidningen Westgötarnas Idrottshistoria och den publicerades i sin helhet i julnumret 2018. Det blev en helsida med två bilder.

“Världens bästa kvinnliga fotbollsdomare var för en dag tillbaka i Moholm. Speciellt inbjuden som föreläsare vid ett event i Fägregården 22 september, anordnat av Föreningen Moholms Fotbollsveteraner.

– Det var som att tiden stått stilla, tjejerna i laget var sig lika, säger Jenny Palmqvist, 49.

Hon började dagen med att träffa sina gamla lagkamrater från 1993, det lag som vann en division II-serie och kvalade till ettan.

Som spelare var Jenny målvakt. Hon kom som adoptivbarn till Falköping och började spela fotboll i Falköping, sedan blev det Främmestad och tre år i Moholms SK.

Samtidigt som hon var sista utpost i MSK började hon döma och efter åren i Moholm satsade hon fullt ut som domare.

Meritlistan i korthet: 199 allsvenska matcher, 111 internationellt, proffsdomare med tre OS (finaldomare 2004 i Aten), två VM, två EM och två finaler i Champions League, utsedd till världens bästa kvinnliga domare 2012, då hon också dömde CL-finalen mellan Frankfurt och Olympique Lyon med hela sin familj på läktaren.

Hon är evigt förknippad med OS-finalen mellan USA och Brasilien, där hon stukade foten och tog beslutet att kliva av då matchen gick till förlängning och hon ersattes av en assisterande domare.

– Kanske det klokaste beslut jag tagit, jag kunde knappt röra mig och efteråt blev jag enormt hyllad av alla.

Känslomässigt störts är ändå den resa hon gjorde till Sydkorea där hon fick uppdraget att döma en turnering.

– Jag fick hjälp med att hitta min biologiska familj och fick då veta att jag har fyra halvsyskon förutom två bröder i Falköping.

Detta och mycket mera fick 110 personer ta del av i Fägregården, en föreläsning som blev mycket uppskattad och hon hyllades också av sina gamla lagkamrater.

– Tiden i Moholm var min roligaste som aktiv. Många vinnarskallar som gjorde laget starkt och vi hade också galet kul vid sidan av fotbollen, minns Jenny.

Förutom Jenny framträdde också Therese Bjurenlind, MSK:s mest framgångsriska spelare genom tiderna. Med Jula BK som moderklubb kom hon till MSK 1992 och spelade i fem år, sedan flyttade hon till Göteborg och blev allsvensk spelare i Kopparberg/Landvetter och Jitex med totalt 78 elitmatcher och 14 mål.

Även bordtennis fanns på programmet, då Moholmsidrotten har en svensk mästarinna, Kerstin Skeppstedt, svensk lagmästare i Mariestads BoIS 1969 tillsammans med Marita Neidert och Birgitta Rådberg. Kerstin berättade sin idrottshistoria.

Speciellt hyllad blev Veronica Höiom (Magnusson), spelare i laget 1993, men som på senare år ägnat sig åt en helt annan idrott och 44 år ung gjorde en IronMan (3,8 km simning, 18 mil cykel och ett maratonlopp, 4,2 mil), detta i Texas i våras.

Inbjuden var också Mats Tallkvist som specialiserat sig på att fotografera gamla idrottsplatser (i huvudsak fotbollsplaner) runt om i landet, till dags dato cirka 460.

Ett fem timmar långt event avslutades med ett lotteri där bl a en signerad matchtröja från det engelska ligalaget Tranmere Rovers fanns bland vinsterna och vanns ofint nog av ordföranden i Moholms Fotbollsveteraner, Lars-Åke Bergman.”

Parentation över två avlidna medlemmar under året hölls inledningsvis.

Alf Pettersson, Kumla, dog 4 april, tolv dagar före sin 77-årsdag

Kjell-Åke Johansson, Töreboda, mest känd under namnet ”Prinsen”, dog 6 maj, 73 år.

Alf Pettersson var MSK:s förste fotbollstränare, 1965. Han var lärare på Centralskolan och startade bl a gymnastik för både barn och vuxna i skolans gymnastiksal. Han stannade tyvärr endast tre terminer i Moholm, flyttade hösten 1966 till Kumla.

Kjell-Åke Johansson började sin idrottsbana (i huvudsak fotboll och bordtennis) i Fimmersta IF. Till MSK genom sammanslagningen 1965. Gjorde tiotalet säsonger i MSK:s A-lag.

Både Alf och Kjell-Åke var med i MSK:s premiärlag som spelade på Hönsa IP i april 1965 och förlorade med 1-6 mot Ransberg.

Efter genomgång av antalet närvarande vid detta event i Fägregården stannade siffran på 110 personer. Ytterligare ett 30-tal var anmälda (totalt således över 140). Merparten av dem lämnade återbud (av olika anledningar) i tid men en del uteblev helt utan att höra av sig. Så skedde också i samband med eventet 2017, Thomas Nordahl-träffen. Detta är inte acceptabelt varför styrelsen har beslutat att de som inte hörde av sig utan bara uteblev i år får betala för maten. I den beställning som gjordes några dagar innan var dessa personer inräknade.

Bilder från träffen finns under rubriken Bilder, Jenny 22/9 2018.

Tord Källström

Sekreterare i Moholms Fotbollsveteraner