Moholms TK 1952-1965

Moholms Tennisklubb, som även hade bordtennis på programmet, bildades 12 januari 1952 och verkade tills dess att all idrottslig verksamhet i Moholm samlades under ett tak – Moholms SK 1965.

I bordtennis spelade Ingrid och Kerstin Skeppstedt och Solveig Boethiüs i division II Södra säsongen 1964-65 (slutade på tredje plats) och det skedde i MTK:s namn. Herrarna nådde som bäst en kvalplats till division III 1956 – förlorade mot Hörnebo SK.

Initiativtagare till MTK var disponent Gusten Ahlström, chef för Ranaverken och i anslutning till fabriksområdet anlades en tennisbana (grus) med åskådarbänkar och omklädningsrum. Den verkade sedan fram till dess att de fyra asfaltsbanorna på Mogårdsvallen togs i bruk 1967.

Helge Skeppstedt kom till Moholm (från Trästena) i mitten av 50-talet och blev då ordförande i klubben. Han såg då också till att MTK tog över all bordtennisverksamhet.

Många ”stora” matcher har utkämpats på tennisbanan vid Ranaverken (idag Hjälstabergsvägen). Den mest kände spelaren av alla var naturligtvis Lennart Bergelin, som gästspelade ibland i samband med att han hälsade på hemma i Moholm (pappa Sven var chef på omformarstationen). Som aktiv var Lennart Bergelin den förste svensk som vann en Grand Slam-turnering, detta i dubbel tillsammans med tjecken Jaroslav Drobny (franska öppna mästerskapen 1948). Han tilldelades bragdguldet 1950, men mest känd är han ändå som Björn Borgs tränare (1971-83) och Davis Cup-kapten (1971-76) med finalvinsten mot Tjeckoslovakien 1975 som främsta merit.

En annan gammal storspelare som ibland sågs spela tennis i Moholm var Kalle Schröder (1913-1982), som var den förste svenske tennisspelaren att nå internationell toppklass. Han gästade familjen Bergelin då han efter sin aktiva karriär bland annat var tränare för Lennart Bergelin. Kalle Schröder vann bland annat 11 SM-titlar, spelade 26 Davis Cup-matcher (17 segrar) och slog den franske Wimbledonsegraren Jean Borotra inte mindre än tre gånger. Han var också dubbelpartner till den tennisälskande kungen Gustav V.

Styrelsen under de första åren bestod bl a av Gusten Ahlström, Sven Bergelin, Gunnar Johansson (Stensgård) och Märta Andersson. För att finansiera tillkomsten av tennisbanan tog framför allt Gusten Ahlström initiativ till dansaftnar på Dans Palais Magazine, som var inrymt i det gamla sädesmagasinet vid Moholms Valskvarn (kvarnen lades ner 1944). Man dansade på magasinets övervåning och kända orkestrar och artister från hela Sverige anlitades och under några år var Dans Palais i Moholm ett begrepp i nöjes-Sverige. Redan en vecka efter bildandet av tennisklubben arrangerades första danskvällen. Bland artisterna under några år märktes Sune Waldimirs orkester, Thore Ehrling, Yngve Stoor, Rune “Lulle” Ellboj från Vinterpalatset i Stockholm, Edith Segerstedts kapell, dansbandssångerskan Thory Bernhards, dragspelsorkestern Bröderna Lindqvist, Hawaiiorkestern, Hälsingeflickorna och inte minst det lokala bandet Lennart Hovbjers kvartett. Även Moholms brandkår och Moholms arbetarekommun arrangerade danser på Dans Palais. Efter några år ansågs brandrisken vara alltför stor och danserna upphörde så småningom men Moholm var under några år på 50-talet en känd plats på Sveriges karta. 1978 revs ”dansmagasinet” i Moholm.