Thomas Nordahl-träff Fägregården 5/8 2017

THOMAS NORDAHL, ”Med fotbollen från vaggan”, stod för ett mycket uppskattat anförande och fångade de närvarandes stora intresse, när Moholms Fotbollsveteraner anordnade ett stort fotbollsevent (återvändardag) i Fägregården, Fägre, lördagen den 5 augusti 2017, som samlade 90-talet personer, i det närmaste fullt hus. Thomas föddes i Norrköping 1946 och vi fick följa hans livs bana, från uppväxten i Italien där pappa Gunnar blev Sveriges första fotbollsproffs i AC Milan 1949 fram till nu då Thomas som glad pensionär dragit sig tillbaka men med ett och annat gästspel hos idrottsföreningar/företag m m. För oss som relativt nybildad veteranförening blev detta en perfekt start, de som närvaro fick en eftermiddag i nostalgins tecken, väl värd att minnas.
På San Siro med pappa Gunnar

MED PAPPA Gunnar efter en hemmamatch för AC Milan på San Siro i Milano. Gunnar, olympisk mästare 1948 i London, vann den italienska skytteligan inte mindre än fem gånger (två mästerskap med Milan), innan dess allsvensk skytteligavinnare i IFK Norrköping fyra gånger (lika många SM-guld). Thomas, som gjorde allsvensk debut i Degerfors som 17-åring, gjorde 110 mål i allsvenskan (106 av dem i Örebro SK) och var under tre är proffs i belgiska storklubben Anderlecht. Han gjorde fem mål på 15 landskamper och ingick i den svenska VM-truppen 1970 i Mexico, där han spelade i 1-1-matchen mot Israel.
Gre-No-Li 1949-1953

GRE-NO-LI har naturligtvis en speciell plats i Thomas Nordahls hjärta. Pappa Gunnar (1921-1995) var Sveriges förste professionella fotbollsspelare när han värvades av Milan efter OS-guldet 1948 och debuterade i italienska ligan 1949. På hösten samma år anslöt guldkompisarna från London-OS, Gunnar Gren (1920-1991) och Nils Liedholm (1922-2007) och det blev omgående succé. En italiensk journalist hade svårt för de svenska namnen och uppfann därför förkortningen Gre-No-Li efter en match mot Sampdoria. Säsongen 1950-51 ledde Gre-No-Li Milan till dess första ligatitel på 44 år. Trion splittrades 1953 då Gunnar Gren valde att ta steget över till Fiorentina. Gunnar Nordahl lämnade för Roma 1956 medan Liedholm blev Milan trogen ända tills han slutade spela 1961 och sedan också under tre olika perioder var tränare i Milan. Nils Liedholm var gudfar till Thomas Nordahl.
Träffades igen – efter 39 år!

THOMAS förbereder sitt anförande i Fägregården, men det är inte alltid som tekniken fungerar och det gjorde den inte heller till en början i Fägregården. Men Terese Fahlgren Wallskog löste det tekniska och bistod sedan Thomas under hans anförande. Terese, som varit målvakt i högsta serien i Mariestads BoIS, fick ett pris av Thomas i samband med en ungdomsavslutning i MSK 1978 och de träffades således på nytt – 39 år senare. För Thomas var detta alltså andra träffen i Moholms-sammanhang.
Pappans autograf 1958 - sonens 59 år senare!

SÖREN HÄGGROTH, uppväxt i Moholm och idrottslivet i samhället, men som efter avslutad studentexamen i Mariestad 1965, flyttade till Stockholm, var en av de som gästade sin hembygd igen i samband med denna fotbollsträff i Fägregården. Sören är medlem i vår förening och kunde berätta att han såg VM-mötet mellan Brasilien-Sovjetunionen (2-0) på Ullevi i Göteborg 1958 och då upptäckte att Gunnar Nordahl satt på samma läktare. Gissa om han var stolt över Gunnars autograf, nu fick han sonen Thomas 59 år senare. I bakgrunden väntar Christer Carnegren på att få Thomas autograf. Foto: Terese Fahlgren Wallskog.
Berggren träffade Thomas igen

BJÖRN BERGGREN var speciellt inbjuden till denna träff i Fägregården. Björn, som var Sveriges förste idrottsmanager, hjälpte oss när vi arrangerade ett fotbollsevent på Mogårdsvallen 2015 och då möjliggjorde att Ralf Edström kunde komma och berätta om sitt fotbollsliv, en träff som också blev mycket lyckad. Björn känner naturligtvis Thomas Nordahl sedan gammalt och det fanns mycket att tala om när de nu träffades på nytt. Foto: Per Kjellander.
Tack för en trevlig eftermiddag!

UNDER en och en halv timma band han åhörarnas intresse och han kunde säkert fortsatt ytterligare en stund. Efter en bit mat hastade Thomas hem till Örebro, där väntade det allsvenska mötet mellan Örebro SK och Elfsborg (2-2) denna kväll. När Thomas lämnade Fägregården bad han om en hälsning till alla som närvaro, han tyckte själv att det blev en lyckad eftermiddag bland gamla fotbollsvänner och Thomas kunde också berätta att hans fru, Gittan, i sin barndom bott några år i Moholm (Smeby).
Stefan hade anledning att vara nöjd

STEFAN JACOBSSON, född och uppväxt i Moholm och fotbollen i Moholms SK, försöker alltid ställa upp när hembygden kallar. Stefan var med 2015 när vi hade en träff på Mogårdsvallen och då bl a gästades av Ralf Edström. Nu kom han också till Fägregården och intervjuas här av Tord Källström. Det var inte speciellt svårt att tala med Stefan denna eftermiddag, kvällen innan hade Stefans Degerfors besegrat Örgryte i Superettan med 3-0 på Stora Valla.
Stefan med Degerfors-tröja och …

DEGERFORS-tröja med autografer har Stefan Jacobsson bidragit med vid två tillfällen, först 2015 vid träffen på Mogårdsvallen och nu 2017 i Fägregården. Stefan tog över som A-lagstränare sommaren 2016 och förhoppningsvis kan Degerfors ta en plats på övre halvan i Superettan 2017.
… den gick till Jörgen Källström!

JÖRGEN KÄLLSTRÖM hade turen att vinna Degerfors-tröjan 2017 – gammal Moholmsbo som känt Stefan Jacobsson sedan barnsben. År 2015 var det en Tibro-bo som vann Degerfors-tröjan: Christer Carnegren.
Tränare och spelare i Degerfors IF

52 ÅR SKILJER mellan Stefan Jacobsson som A-lagstränare i Degerfors IF och Thomas Nordahl som spelare i Degerfors IF. Stefan tog över DIF sommaren 2016 och lyckades hålla laget kvar i Superettan. 52 år tidigare gjorde Thomas Nordahl sin A-lagsdebut i Degerfors IF, året var alltså 1964 och Thomas var bara 17 år gammal. Det blev 14 matcher och 4 mål för Thomas i allsvenskan för DIF det året, men året efter började Thomas studera i Örebro och karriären fortsatte i Örebro SK. Thomas är en ofta sedd gäst på Stora Valla och nu fick han träffa 2017 års huvudtränare i DIF i Fägregården. Foto: Gustaf Peterson.
Tommy Wahlsten med unik kalender

TOMMY WAHLSTEN, Skövde, var speciellt inbjuden till träffen i Fägregården. Tommy är ordförande i Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker och har sedan han tillträdde för några år sedan bidraget till att medlemsantalet ökat från cirka 300 till 1 500, bland dem många tidigare elitspelare både herrar och damer. Tommy, med förflutet som både spelare och ledare i Stenstorps IF, kunde visa upp en historisk fotbollskalender, nämligen Västergötlands FF:s kalender för spelåret 1965. I den återfanns Moholms SK för första gången (namn på ledare och telefonnummer) då MSK gjorde debut i seriesammanhang just det året. Han hade också en kalender från 1968 då han för första gången kom i kontakt med Moholms SK (Bengt Jakobsson) och ett program med Moholms damlag från ett av åren i division II på 80- och 90-talet. Tommy tackade för en trevlig eftermiddag i Fägregården, imponerad över det stora deltagarantalet.
Historiska damspelare trivdes i vimlet…

1982 VAR ÅRET då Moholms SK:s damlag tog steget upp i division II och sedan gjorde 14 raka säsonger i ”tvåan”. Två av dem som var med i den avgörande kvalmatchen borta mot Bromölla (seger 4-1) var Christine de Jongh (Jongh Källner) och Maria Wennerholm, som båda kom till Fägregården och verkade trivas i vimlet. Det året gjorde Maria 27 mål i serien, Christine 14. Maria räknas som MSK:s bästa damfotbollsspelare genom tiderna, Christine var också mycket duktig men fick sluta ganska tidigt p g a skada. Till vänster om Christine ser vi Ingemar Staaff, bakom honom igenkänns Kaj Peterson och Rune Wiberg och till höger Rune Aronsson och Lars Eriksson.
… och Christine vann DIF-biljetter

DJURGÅRDENS IF skänkte tio matchbiljetter till valfri allsvensk match på Tele2 Arena i Stockholm under hösten 2017. Den vinsten, värde ca 2 500 kronor, gick till Christine de Jongh, numera bosatt i Partille, så det blir ”att göra” huvudstaden under ett veckoslut i höst för Christine och nio kompisar. På bilden får Christine en bekräftelse på att hon vunnit 10 DIF-biljetter av Tord Källström, i bakgrunden Jan Jakobsson. Till vänster ”fotograf” Per Kjellander och så ser vi ryggtavlan på Lars-Bertil Eriksson.
Terese vann Elfsborgs-tröja med autografer

MÅNGA PRISER hade skänkts av företag och privatpersoner till två lotterier, som visade sig vara minst ett för litet, då lotterna snabbt gick åt och många fick därigenom ingen möjlighet att köpa lotter och delta i dragningen. Ordförande Lars-Åke Bergman, Elfsborgs störste supporter utanför Borås stadsgräns, hade skänkt en Elfsborgs-tröja med autografer och den vann Terese Fahlgren Wallskog, som här väntar på att få ta emot priset. Hon hade några timmar tidigare blivit invald i föreningens styrelse, sedan vann hon inte bara Elfsborgs-tröjan…
Studerar gammalt tidningsurklipp

JAN HERMANSSON var målvakt i MSK under större delen av 1970-talet. I sin hand har han ett tidningsurklipp från 1978 då Thomas Nordahl gästade MSK:s ungdomssektion och bl a delade ut pris till en då tioårig flicka vid namn Terese Fahlgren. Hon var också målvakt, nådde högsta serien (Mariestads BoIS), det gjorde inte Janne…
Kvalspelare 1977 i samspråk

1977 är ett av Moholms SK:s bästa år på herrsidan. Det var då som herrarna kom tvåa i division V efter Hova IF och fick kvalspela till division IV. 40 år efteråt sammanstrålar Håkan Olofsson och Lasse Kjellberg och i bakgrunden samspråkar Rolf Kjellberg med gamle keepern Håkan Strandh.
Vad funderar kassören på?

JAN JAKOBSSON är kassör i Föreningen Moholms Fotbollsveteraner. Hur gick det här då, blev det några pengar över…?
Oss Skövdebor emellan…

TRIO från Skövde, men gamla Moholmsbor: Per Waldefeldt, Bengt Göran och Barbro Elofsson.
Solar sig i glansen…

PER KJELLANDER var fotograf på TSL (Tidning för Skaraborgs Län) när han i början på 1990-talet spelade fotboll i Moholms SK. I Hans Cannerts utmärkta skrift: ”MSK 40 år – en tillbakablick”, som kom ut lagom till 40-årsjubiléet år 2000, är det en lagkamrat (vi namnger honom inte) som säger: ”Per Kjellander är nog Sveriges ofarligaste forward, han spelade en hel säsong i kedjan utan att göra ett enda mål. Hoppas han är mer framgångsrik som reporter.” Och nog var det så. Vad han gör idag? Jo, han är stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta, innan dess i Älvsjö!
Oslagbara rekordmän?

RUNE LUNDH (tidigare Claesson) och Bengt Jakobsson har upplevt ett och annat på fotbollsplanen. Kanske de här samspråkar om rekorden de har i MSK-fotbollen? Rune Lundh spelade 136 raka seriematcher i division V åren 1971-77 och Bengt Jakobsson noterades för 52 mål av MSK:s totala 97 (53,6 procent), serie och vänskap, spelåret 1967, då han också i en seriematch mot Ransberg stod för sju av MSK:s tio mål (10-1 slutade matchen).
Sprinteress som kom från tennismetropolen!

STEN MOBERG, visst minns vi gamla Moholmsbor honom. Sten är uppväxt i Moholm och var med i bygdens idrottsliv på 1950- och 60-talet. Tänk om det hade funnits en löparbana på gamla fotbollsplanen vid Vallavägen, för Sten var en sprinter av rang, 50-talsrekord av bästa Bolt-märke och inte ens 1970-talets sprinteress, Kjell Kindbom, hade haft en chans att mäta sig med honom. Sten flyttade tidigt till Mariestad, sedan blev det Ljungby under många år och idag, som pensionär, bor han i tennismetropolen Båstad och var inte sen att bli medlem i föreningen och tacka ja till träffen i Fägregården.
”Ungdomar” som trivdes

DET VAR inte bara gamla ”gubbar” som var på plats i Fägregården. ”Ungdomar” som trivdes var Mats Wallskog (Moholm) och Magnus Holm (Mariestad). Holm tillhör ålderskategorin 40-49 år och där har vi lägst antal medlemmar, men vi jobbar på att få med fler.
Och vinnare är, Göran Aronsson…

SEX MATKORGAR hade skänkts av ICA-butiker i Töreboda, Skövde och Tibro och av två Coop-affärer i Töreboda och Skövde. Göran Aronsson, Hova, var en av de som vann.
… liksom Thomas Karlsson!

THOMAS KARLSSON, som varit med i MSK-fotbollen sedan barnsben, kunde också bära hem en matkorg till frun, sedan han dragits som vinnare i lotteriet.
Rune Aronsson tackade för maten… nä, för gott jobb!

RUNE ARONSSON är född och uppväxt i Moholm, han höll, liksom många andra av pojkarna i bygden, på med alla sporter som fanns att uppbringa på 1950- och 60-talet. Bäst var han i bordtennis, men genom sin snabbhet fullt duglig även i fotboll. Han spelade i A-laget på 70-talet, någon serieseger i MSK står han inte noterad för, däremot när han flyttade till Lidköping och vann en division VI-serie med Lundsbrunn. Numera är han bosatt i Hultsfred, men trots avståndet kommer han alltid när hembygden kallar. Nu tackade han tre ur interimstyrelsen för jobbet med denna träff, nästan rörd till tårar…
Klubbens första årsmöte

ÅRSMÖTE inledde fotbollsträffen i Fägregården. En interimstyrelse hade verkat från bildandet i september 2016 fram till denna dag. Nu valdes en styrelse om sju personer och sittande fick fortsatt förtroende, Lars-Åke Bergman (t h) ordförande och Tord Källström, sekreterare.
Vi som var där: 1.

NÄRMAST kameran, mittenbordet: Syskonen Anna-Lena Magnusson (Vänersborg) och Rolf Andersson (Skövde), t v Håkan Lewenstedt (Skövde).
Vi som var där: 2.

KVARTETTEN närmast kameran till vänster: Christer Carnegren (Tibro), Håkan Strandh (Norrköping), Mats Jakobsson (Fägre) och Rune Olsson (Halna).
Vi som var där: 3.

TÖREBODA-trio, Roy Eriksson, Håkan Karlsson och Jan Hermansson.
Vi som var där: 4.

DAMERNA närmast kameran är Barbro Elofsson (Skövde) och Lisbeth Waldefeldt (Götene). Skymda herrar är Lars Waldefeldt (Götene) och Sören Häggroth (Stockholm) och längst till höger Sten Moberg (Båstad).
Vi som var där: 5.

KVARTETT, i mitten vid bordet: Bengt Göran och Barbro Elofsson (Skövde), Lisbeth och Lars Waldefeldt (Götene), ryggtavlorna på Lars Eriksson (Västerås), Roy Eriksson och Håkan Karlsson (Töreboda), Ingemar Staaff (Torsö) och Jan "Topsy" Svensson (Mariestad).
Vi som var där: 6.

SEXTETT, fr v: Jan Hermansson (Töreboda), Ove Hahne (Tidan), Jan Larsson (Moholm), Roland Andersson (Töreboda), Göran Aronsson, sittande (Hova) och Kjell Kindbom (Ekeskog).
Vi som var där: 7.

ROLF HELLQVIST pekar med hela handen och Stig Johansson tycker uppenbarligen att det är skoj. Jan Hermansson (t v), i bakgrunden Ove Hahne och Claes Wedholm, i förgrunden Kjell Kindbom och Maria Wennerholm.
Vi som var där: 8.

TRIO, i mitten, fr v: Stefan Johansson (Hova), Christer Fröjd (Mölndal) och Bengt Göran Elofsson (Skövde).
Vi som var där: 9.

SEXTETT, fr v: Henrik Wiberg (Skövde), Jörgen Källström (Moholm), Klas-Åke Johansson (Skultorp), Lars Eriksson (Västerås) som hälsar på Sten Moberg (Båstad) och Ingemar Staaff (Torsö).
Vi som var där: 10.

STÅENDE, fr v: Klas-Åke Johansson (Skultorp), Anders Nyman (Fagersanna), Lars Eriksson (Västerås), Sören Häggroth (Stockholm), Ove Hahne (Tidan), Kjell-Åke Johansson (Töreboda), Claes Wedholm (Igelstorp), Rune Aronsson (Hultsfred) och sittande vid bordet Roland Andersson (Töreboda) och Jörgen Källström (Moholm).
Vi som var där: 11.

ALLA tittar åt samma håll, utom en: Tomas Karlsson (Moholm), Jan Larsson (Moholm), Håkan Lewenstedt (Skövde), Ove Hahne (Tidan), Claes Wedholm (Igelstorp) och mannen som sticker fram huvudet vid bordet är Stig Johansson (Moholm).
Vi som var där: 12.

CHRISTER CARNEGREN, speciellt inbjuden från Tibro, såg ut att trivas i Fägregården. Här tillsammans med Ronny Carlén, styrelseledamot i föreningen, för dagen ”köksmästare”, han höll ordning på allt och alla i köket. Vidare syns huvudet på Mats Jakobsson och t h Håkan Strandh.
MSK-veteraner på Stora Valla

KVÄLLEN innan träffen i Fägregården, alltså fredagen den 4/8 2017, anordnade några av MSK-veteranerna en resa till Degerfors och mötet DIF-Örgryte (3-0) på Stora Valla. Av bilden att döma kan man tro att det bara var MSK-veteraner på huvudläktaren, men vi var några till (publiksiffran uppgick till 1 831). Sittande fr v: Lars Kjellberg, Åke Holmgren, Lars-Åke Bergman, Kjell-Åke Johansson, Rune Olsson, Rune Lundh, Rolf Kjellberg, Rune Aronsson, Jörgen Källström, Jan Hermansson, Mats Jakobsson och Christer Carnegren (Tibro). Sittande: Stefan Johansson. Vi var ytterligare sju personer, men de hade inte intagit sina platser vid fototillfället. Foto: Tord Källström.