Fotbollsevent/årsmöte 2017

Föreningen Moholms Fotbollsveteraner

arrangerade ett fotbollsevent i Fägregården, Fägre, lördagen den 5 augusti. 90 personer närvaro, varav 81 medlemmar (50 procent av medlemskåren), fyra var speciellt inbjudna,  fem övriga.

”Det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid”

Gunnars son Thomas gästade oss och han kåserade och visade bilder i en och en halv timma, vilket blev mycket uppskattat. Thomas trivdes och han hade säkert fortsatt ett tag till om tiden så medgivit.

Efter OS-guldet i London1948 blev Gunnar Sveriges förste professionella fotbollsspelare när han 1949 värvades till Italien och AC Milan. Han var center i den berömda trion Gre-No-Li (Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm).

Gunnar var nummer tre i brödrakvintetten Bertil, Knut, Gunnar, Gösta och Göran Nordahl.

Thomas Nordahl är uppväxt i Italien där han kom och gick med pappa Gunnar i AC Milan. Han blev själv en framgångsrik fotbollsspelare där han i tur och ordning representerade Degerfors IF, Örebro SK, proffs i belgiska Anderlecht, Örebro SK igen för att avsluta i BK Forward. Totalt 266 allsvenska matcher (110 mål). Stor Grabb i svensk fotboll med 15 A-landskamper (5 mål) och han ingick i VM-truppen 1970 i Mexico. Sedan tränare i BK Forward, Sandvikens IF, Motala AIF, Ålesund i Norge och IFK Norrköping.

När TV3/sedan Viasat startade sina sändningar från Champions League på 90-talet var Thomas populär expertkommentator i 14 år. Han har sedan också kommenterat fotboll i TV4 och har under de senaste åren tyckt till om Örebro SK och allsvenskan för Nerikes Allehanda.

Om detta och mer därtill fångade han åhörarnas intresse.

Stefan Jakobsson, sedan sommaren 2016 huvudtränare i Degerfors IF, uppväxt i Moholm och Moholms SK, berättade efter middagen om att vara elittränare i svensk fotboll och vilken utbildning som krävs för att nå dit. Dessutom hur det är att verka i en liten ort som Degerfors där mer eller mindre alla är experter efter klubbens många år i allsvenskan, även om det nu är 20 år sedan (1997) Degerfors spelade i högsta serien.

Tommy Wahlsten, Skövde, ordförande i föreningen Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker, var inbjuden och fick tillfälle att berätta om denna förening som under hans ordförandetid växt från ca 300 medlemmar till ca 1 500. Många f d elitspelare, både herrar och damer, är medlemmar och förhoppningsvis fick föreningen några nya medlemmar från denna träff i Fägregården som avslutades med ett stort lotteri.

Styrelsen i Föreningen Moholms Fotbollsveteraner vill tacka alla som deltog och gjorde denna “återvändardag”, som inleddes med årsmöte, till ett minne för livet.

Följande styrelse valdes: Lars-Åke Bergman (ordförande), Jan Jakobsson (kassör), Tord Källström (sekreterare), Ronny Carlén, Madelene Eklind, Terese Fahlgren Wallskog och Jan Larsson (övriga ledamöter).

Det är nu bestämt att det blir en ny träff under 2018, närmare bestämt lördagen den 22 september i Fägregården.